Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Princip mad og måltid

 Mad- og måltidsprincip for Sørvad-Ørnhøj Skole

 

Mål: 

• At den medbragte mad er med til at fremme elevernes koncentration og energi så eleverne får et på øget udbytte af undervisningen og det sociale samvær. 

• At skolen vejleder elever og bidrager til en fælles forståelse blandt forældrene, for at opnå gode sunde madvaner 

• At forældrene tager ansvar for at skabe sunde kostvaner – særligt i de mindste klasser 

 

Derfor vil vi arbejde målrettet på følgende: 

Skolens ansvar: 

• At skolen sikrer, at eleverne har adgang til koldt, rent drikkevand 

• At skolen sikrer, at eleverne har mulighed for at sætte deres madpakke i køle- skab 

• At eleverne sikres tid og ro til spisning i rolige rammer 

• At forældre har mulighed for at bestille skolemælk 

• At madkundskabsundervisningen understøtter arbejdet med sunde kostvaner (fx i emneforløb) 

• Undervisning omkring sunde kost- og motionsvaner (sundhed - timeløst fag) 

• Skolebestyrelsen anbefaler at der jævnligt på forældremøder kan snakkes om følgende: Uddeling på fødselsdage, madpakker, spisepauser osv. 

 

Forældrenes ansvar: 

• At forældrene sørger for, at eleverne møder op i skole og har fået morgenmad 

• At forældre sørger for en sund og nærende madpakke til hele skoledagen.

SFO – ansvar 

At sikre tid og rammer til at spise eftermiddagsmad 

 

Definitioner: 

Vi har alle forskellig opfattelse af hvad der er sundt og nærende, og hvad der er i orden at give børnene med i madpakken. I det følgende er der sat lidt flere ord på for at få en fælles forståelse af baggrunden for ”Mad og måltidsprincippet” 

”Sund og nærende” 

Med sund og nærende menes, at madpakkerne så vidt muligt indeholder mad der tilgodeser ”De 7 kostråd”: 

• Spis planterigt, varieret og ikke for meget 

• Spis flere grøntsager og frugter 

• Spis mindre kød 

• Spis mad med fuldkorn 

• Vælg planteolier og magre mejeriprodukter 

• Spis mindre af det søde 

• Sluk tørsten i vand 

 

På Sørvad-Ørnhøj skole betyder det, at vi opfordrer til at: 

• At madpakkerne består af groft brød, frugt og grønt, samt at man drikker vand eller mælk dertil. 

• At madpakkerne ikke indeholder sukkerholdige madvarer som f.eks:

  •  Slik: chokolade, lakrids, vingummi, karamel, bolsje 

Kage eller kagelignende minibars: mælkesnitte, knoppers, sukkerholdig kiks, müslibar med chokolade m.fl. 

  •  Man må gerne have frugtstænger, rosiner, nødder og mandler o. lign. med ind imellem. 

  • Det er ikke tilladt at indtage energidrikke og sodavand på skolen.

 

Se i øvrigt nedenstående link for inspiration til en sund madmakke:

Ny plakat til køleskabsdøren - Gi´madpakken en hånd (altomkost.dk)

 

Det er ikke hensigten at lærere/pædagoger skal agere som politibetjente og kontrollere madpakkerne. Det er hensigten, at vi med dialog og vejledningen kan få opbygget den viden og fælles forståelse som gør at kvaliteten af medbragt mad er i orden. 

Det er ok, at lærere/pædagoger påpeger og tager en dialog med det enkelte barn og forældre hvis det skønnes at være nødvendigt. 

Skolebestyrelsen opfordrer til at reducere indhold af sukker og kage i det daglige. 

Ved særlige lejligheder som f.eks. fødselsdage er det fint at dele et stykke kage el. slik ud, men det kan jo være et sundere alternativ, og vi anbefaler at tænke over mængden der deles ud. 

 

Revideret d. 23. maj 2023